AFLEVERING 22

Raisa Zwart

Wij leerden Raisa Zwart als fotograaf kennen tijdens een trouwfeest. Nadien werd zij ook onze business coach. Ondertussen geven wij zelf opleidingen voor toekomstige weddingplanners. In deze aflevering geeft zij ons een inkijk in hoe zij de balans houdt tussen haar twee bedrijven. Ontdek meer over Raisa Zwart op haar website.

Podcast Studio Salon Aflevering 22: Raisa Zwart

Ben jij benieuwd wat Raisa Zwart allemaal te vertellen heeft? Dan kan je hier al een kort fragment lezen.

Raisa Zwart Photography

Ik leerde fotografie deels door een boek. Dat ik van een vriend van mijn ouders voor m’n verjaardag gekregen had. Maar ook als ik ergens een passie voor voel of als ik iets heel tof vind, ik kan mezelf heel erg verliezen in dingen. Dus dan moet je je echt voorstellen dat ik dan ook direct een abonnement koop op een of ander magazine dat daar dan ook over gaat of dat ik meer boeken koop of YouTube filmpjes kijk, ga oefenen,…

Leerproces

Ik heb na een jaar fotograferen, denk ik, de knoop doorgehakt dat ik in ieder geval ging stoppen met studeren en ik ga het gewoon proberen. Ik heb daarnaast nog wel eerst bijbaantjes gehad. ’t Is niet zo dat het ineens booming was. Maar toch wel mezelf gewoon toegestaan om het te proberen en heel veel te oefenen. Maar inderdaad, ik heb het mezelf uiteindelijk aangeleerd.

Ik maakte in het begin natuurlijk niet direct de foto’s die ik op dit moment maak. Daar heeft een flinke learning curve in gezeten. Maar ik vind het wel grappig dat als ik terugkijk naar de foto’s die ik in het begin heb gemaakt, dan zie ik wel elementen terugkomen die er nu nog steeds in zitten. Ik heb bijvoorbeeld nooit heel donker geschoten, het is altijd vrij licht geweest. En dat je met name een bepaalde emotie of een bepaalde intimiteit of een bepaalde spontaniteit ziet in mijn beelden, die er toen ook al in zat. Ik ben ook altijd fan geweest van natuurlijk licht.

Er is natuurlijk heel veel veranderd maar er zijn ook een aantal dingen die er echt al vanaf het begin in zaten en daarom ook echt voelen als mij. Hoe ik dit uiteindelijk ontwikkeld heb? Door heel veel om me heen te kijken, andere fotografen te volgen die ik tof vond, veel workshops volgen,… Uiteindelijk ook gewoon doen, doen, doen! Steeds een stapje verder komen, steeds een stapje beter worden en steeds beter weten wat je wil. Ja, het heeft gewoon tijd gekost.

Wij organiseerden enkele jaren geleden een trouwfeest waar Raisa de beelden mocht maken.